

Ryby w psiej diecie – co warto wiedzieć?
Ryby kojarzą się ze zdrowym i smacznym pożywieniem. Niemal każdy pies z wielką przyjemnością po nie sięgnie, jeśli będzie miał taką okazję. Występują one w składzie wielu karm dla psów, ale czy podawanie ich samodzielnie, np. na surowo, jest dobrym i bezpiecznym pomysłem? Sprawdź, w jakiej formie powinny występować ryby w psiej diecie!
Dieta u psa – czy jest w niej miejsce na ryby?
Zdecydowanie tak! Dobra dieta u psa jak najbardziej dopuszcza obecność ryb. Zawierają je zarówno doskonałej jakości karmy suche i karmy mokre dla psa. Jeśli Twój pies uwielbia rybne smaki, możesz też serwować je swojemu pupilowi jako oddzielny posiłek. Zanim jednak to zrobisz, dowiedz się, w jakiej formie je podawać, aby było zdrowo i bezpiecznie.
Co musisz wiedzieć o rybie w psiej diecie?
Ryby to przede wszystkim bogate źródło korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają także dobroczynne witaminy, minerały, antyoksydanty i łatwo przyswajalne białko. Serwowanie psu rybnej przekąski z umiarem (np. niewielka porcja raz w tygodniu) dobrze wpłynie m.in. na jego odporność, prace układu nerwowego, funkcjonowanie tarczycy, a także wygląd oraz kondycję sierści, zębów i pazurów.
Jaką rybę wybrać?
Przede wszystkim z pewnego, sprawdzonego miejsca. Niezmiernie ważne jest to, aby ryba była świeża. Najlepszym wyborem są tłuste ryby morskie. To właśnie one stanowią nieocenione źródło wyżej wspomnianych kwasów tłuszczowych omega-3 i innych dobroczynnych substancji. Jeśli nie wiesz, gdzie taką rybę zdobyć i nie chcesz ryzykować zdrowiem swojego podopiecznego, sięgnij po
najwyższej jakości karmy SPECIFIC™, których podstawą są surowce morskie pochodzące z certyfikowanych źródeł, pozyskiwane w zrównoważony sposób. Co równie istotne, karmy te są wolne od sztucznych dodatków smakowych i barwników!
Jak przygotować rybę dla psa?
Jeśli masz pewność, że zakupiona przez Ciebie ryba jest dobrym, wartościowym produktem, zaserwuj ją czworonogowi. Jak to zrobić? Najpierw dokładnie oczyść rybę i pozbądź się ości. Pies nie może ich jeść, ponieważ są bardzo ostre i mogą uszkodzić przewód pokarmowy. Możesz je zaserwować wyłącznie wtedy, gdy dokładnie zmielisz je razem z całą rybą. Najlepszym rozwiązaniem jest podanie czworonogowi ugotowanej ryby. Obróbka termiczna niweluje nie tylko ryzyko dostania się do psiego organizmu ewentualnych bakterii i pasożytów, ale też neutralizuje enzym o nazwie tiaminaza oraz tlenek trimetyloaminy. Tiaminaza rozkłada witaminę B1, natomiast wspomniany tlenek uniemożliwia przyswajanie żelaza. Co istotne, gotuj rybę bez żadnych przypraw.
Twój pies z pewnością będzie zachwycony, gdy otrzyma od Ciebie tak wspaniałą przekąskę jak smaczna, aromatyczna ryba! Pamiętaj jednak, aby zachować umiar w jej serwowaniu. Podawaj jej niedużą ilość raz na jakiś czas. Koniecznie obserwuj, czy po posiłku nie występują niepożądane objawy. Jeśli podajesz pupilowi rybę pierwszy raz, nie wprowadzaj jednocześnie innych nowych składników do diety, bo w przypadku wystąpienia przykrych dolegliwości nie będziesz wiedzieć, co dokładnie zaszkodziło psu.